Interview met flatbewoonster mevrouw Wezerijn
‘Ik hoop insecten en egels aan te trekken’
Mevrouw Wezerijn is heel erg geïnteresseerd in de natuur en alles wat daarmee te maken heeft. . Ze is dan ook regelmatig voor de ingang van IJdoorn te vinden, waar ze twee groenperkjes onderhoudt en helpt bij de andere vier.
U haalt de natuur graag een beetje dichterbij?
“Inderdaad! Mijn balkon staat bijvoorbeeld vol bloeiende planten. Ik heb er een vogeldrinkschaaltje met fonteintje neergezet en ik heb een paar insectenhotels hangen. Vorig jaar heb ik cocons van wilde bijen gekocht. Het is fantastisch om te zien dat die bijen dit jaar weer in mijn bijenhotel nestelen.”
Beneden aan de flat onderhoudt u ook een aantal perkjes?
“Vorig jaar heeft de gemeente op verzoek van een aantal bewoners hortensia’s geplant in de zes perkjes tegenover de ingang. Die hebben nog een paar jaar nodig om te groeien. Ik heb zaadjes geplant van eenjarige bloeiers, zodat ook dit jaar de grond al helemaal bedekt zal zijn.
Een andere flatbewoner, mevrouw Siebeling, onderhoudt het groen tegen de gevel. Maar die kan niet álles bijhouden. Daarom doe ik deze twee perkjes en assisteer ik bij de andere.”
Krijgt u hulp?
“Via Marktplaats heb ik wat nestkastjes aangeschaft. Een buurman heeft geholpen om die op te hangen. En er is iemand die de boel wel eens aanveegt. Dus langzaam maar zeker breidt het netwerk zich uit.”
U wilt ook graag meer insecten, vogels en egels aantrekken?
“Via de gemeente hebben we een stapel stammetjes gekregen. Ik hoop inderdaad dat die insecten en egels aantrekken. In het andere perkje heb ik een waterschaal geplaatst. Daar heb ik al veel verschillende vogeltjes uit zien drinken.”
Krijgt u leuke reacties?
“Die lopen eerlijk gezegd wat uit elkaar, want niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Dat is soms een beetje jammer. Maar dat hoort er wel bij, natuurlijk. In elk geval is het prettig om elkaar even gedag te zeggen. Vooral tijdens de lockdown was het heerlijk om buiten aan de slag te zijn én op afstand een praatje te kunnen houden.”
Vanwaar de naam ‘Kolenkitbuurt’?
Het meest beeldbepalende gebouw in de Kolenkitbuurt is de Opstandingskerk uit 1956. De klokkentoren wordt naar boven toe smaller en heeft een schuin dak. De toren heeft hierdoor vrijwel dezelfde vorm als een kolenkit. Vandaar dat de kerk in de volksmond al snel Kolenkitkerk werd genoemd.
Een kolenkit is een emmer die tot in de jaren 70 gebruikt werd om kolen vanuit het kolenhok naar de kolenkachel te brengen. Omdat de emmer naar boven toe smaller wordt, valt die niet makkelijk om. Bovendien voorkomt deze vorm grote stofwolken bij het legen van de kolenkit in de kachel.
Kopje in de pop up
Bijschrift van de pop up
Zuurkoolstamppot met prei, makreel en Amsterdamse ui
Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei 2 min. op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zuurkool in een bolzeef onder koud stromend water. Voeg de zuurkool toe aan de prei en stoof nog 3 min. op laag vuur mee zonder deksel op de pan, zodat het vocht kan verdampen. Laat ondertussen de Amsterdamse uien uitlekken. Verdeel de makreel in stukken.
Schep de aardappelpuree door de groenten en verwarm nog ca. 4 min. Schep goed om. Schep de mosterd en Amsterdamse ui erdoor. Verdeel de stukken makreel erover en serveer.