Interview met flatbewoonster mevrouw Wezerijn

‘Ik hoop insecten en egels aan te trekken’

Mevrouw Wezerijn is heel erg geïnteresseerd in de natuur en alles wat daarmee te maken heeft. . Ze is dan ook regelmatig voor de ingang van IJdoorn te vinden, waar ze twee groenperkjes onderhoudt en helpt bij de andere vier. 


U haalt de natuur graag een beetje dichterbij?  

“Inderdaad! Mijn balkon staat bijvoorbeeld vol bloeiende planten. Ik heb er een vogeldrinkschaaltje met fonteintje neergezet en ik heb een paar insectenhotels hangen. Vorig jaar heb ik cocons van wilde bijen gekocht. Het is fantastisch om te zien dat die bijen dit jaar weer in mijn bijenhotel nestelen.”

Beneden aan de flat onderhoudt u ook een aantal perkjes? 

“Vorig jaar heeft de gemeente op verzoek van een aantal bewoners hortensia’s geplant in de zes perkjes tegenover de ingang. Die hebben nog een paar jaar nodig om te groeien. Ik heb zaadjes geplant van eenjarige bloeiers, zodat ook dit jaar de grond al helemaal bedekt zal zijn. 

Een andere flatbewoner, mevrouw Siebeling, onderhoudt het groen tegen de gevel. Maar die kan niet álles bijhouden. Daarom doe ik deze twee perkjes en assisteer ik bij de andere.”

Krijgt u hulp?

“Via Marktplaats heb ik wat nestkastjes aangeschaft. Een buurman heeft geholpen om die op te hangen. En er is iemand die de boel wel eens aanveegt. Dus langzaam maar zeker breidt het netwerk zich uit.”

U wilt ook graag meer insecten, vogels en egels aantrekken?

“Via de gemeente hebben we een stapel stammetjes gekregen. Ik hoop inderdaad dat die insecten en egels aantrekken. In het andere perkje heb ik een waterschaal geplaatst. Daar heb ik al veel verschillende vogeltjes uit zien drinken.”

Krijgt u leuke reacties?

“Die lopen eerlijk gezegd wat uit elkaar, want niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Dat is soms een beetje jammer. Maar dat hoort er wel bij, natuurlijk. In elk geval is het prettig om elkaar even gedag te zeggen. Vooral tijdens de lockdown was het heerlijk om buiten aan de slag te zijn én op afstand een praatje te kunnen houden.”