Interview met flatbewoonster mevrouw Gre Siebeling

‘Dat is het fijne: niets hoeft’

Zo’n 20 jaar geleden is mevrouw Siebeling begonnen met het onderhouden van de bloemperken langs de flat en de losse bloembakken. Na al die jaren doet ze dat nog steeds met heel veel plezier. 

IJdoornbewoners die er al wat langer wonen, zijn gewend aan de bloeiende planten voor hun flat. En die waarderen al die bloemen. Maar de complimentjes komen vooral van nieuwe bewoners: “Oh, wat is het hier mooi!” En van bezoekers. 


“We zijn hier netjes met zijn allen”, vertelt mevrouw Siebeling. “De meeste galerijen staan er ook keurig bij. Ga maar eens kijken, je ziet er heel veel plantenbakken staan.”


Het goed onderhouden groen langs de flat is als een uitnodiging om langs te komen. Het is een van de redenen waarom veel mensen graag in de IJdoorn willen wonen.

De tijd vliegt

“Ik vind het echt leuk om het groen langs de gevel te onderhouden. Het is ontspannend. Een paar dagen per week pak ik mijn spullen en ga ik aan de slag. Vorige week was ik ’s avonds zo lekker bezig; ik keek op mijn horloge en toen was het opeens al kwart voor tien. Terwijl ik meestal zo na achten wel klaar ben. Nee, het is geen straf om buiten met mijn handen bezig te zijn. Ook tijdens corona was het fijn dat ik steeds even naar buiten kon om in de tuin te rommelen.”

Helpende buurman

Een buurman die altijd helpt op een zorgboerderij, vond dat ook. Die kwam even kijken toen mevrouw Siebeling bezig was met een vuurdoorn die gesnoeid moest worden. “Spontaan bood hij me zijn hulp mij aan. Hij heeft me daarna vaker geholpen. We werken goed samen! 


Laatst moest er wat gesnoeid worden en vroeg ik deze meneer of hij dat wilde doen. Maar toen hij kwam, zag ik aan zijn gezicht dat hij er eigenlijk niet zo’n zin in had. Dus vroeg ik hem of ik gelijk had. "Dan stoppen we er toch mee?’ Dat is het fijne aan vrijwilligerswerk: niets hoeft.”


Behalve deze buur, zijn ook andere altijd bereid om mevrouw Siebeling te helpen. “Daar ben ik erg blij mee. De samenwerking is altijd spontaan.”

Bedankje

Over vrijwilligers gesproken: de bewonersvereniging organiseert eens in de twee jaar iets leuks voor alle vrijwilligers in de flat. Om ze te bedanken. Ik zeg tegen mijn buurman: "Moet je zien wat je allemaal doet. Je bent nu ook vrijwilliger. Ik zorg dat je ook een uitnodiging van de bewonersvereniging krijgt. Wist je trouwens dat we 26 actieve vrijwilligers in de flat hebben? Dat geeft maar weer aan hoe fijn wonen het hier is.”