Wijkbeheerder Jop Voet heeft mooie plannen zien ontstaan
'Spark Village is bijzonder, bewoners bouwen samen een actieve gemeenschap'
Spark Village is precies geworden wat we voor ogen hadden: een hechte gemeenschap van studenten en statushouders die zélf hun woonomgeving vormgeven. Wijkbeheerder Jop Voet heeft de afgelopen twee jaar mooie plannen zien ontstaan.
Spark Village is bijzonder, omdat de bewoners samen bouwen aan een actieve gemeenschap. Een community, om een meer eigentijds woord te gebruiken. De bewoners brengen tijd door met elkaar. Ze leren van elkaar. En ze kijken naar elkaar om. Spark Village biedt het beste van twee werelden: de betrokkenheid van een dorp en de levendigheid van een stad.
Community builders
Eind 2018 kregen de eerste bewoners de sleutel. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder. Wijkbeheerder Jop Voet heeft mooie plannen tot bloei zien komen. De community builders spelen daarbij een belangrijke rol. Daar zijn er 6 van: 3 studenten en 3 statushouders.
Een community builder is een bewoner die zich minimaal 4 uur per week voor de community inzet. Zij stimuleren bewoners om activiteiten te organiseren en met elkaar in contact te komen. Zo zorgen zij ervoor dat Spark Village een fijne plek is om te wonen.
Mooie plannen
Dat Spark Village er zo groen uitziet, is vooral te danken aan de tuincommissie. Bewoners hebben die zelf opgericht. “Net als een bewoners-commissie”, aldus Jop. “De bewonerscommissie heeft bijvoorbeeld subsidie aangevraagd bij de gemeente voor sporttoestellen. Er staan nu een boksbal, pingpongtafel en volleybalnet op het terrein.”
Jop vertelt ook dat bewoners nu onderzoeken of ze een stichting kunnen oprichten, zodat ze voor meer dingen subsidie kunnen aanvragen. Kortom: ze wachten niet af tot Rochdale of andere instanties met ideeën of suggesties komen, maar nemen zelf initiatief. “Precies wat we hadden gehoopt.”
'Bewoners nemen zelf inititatief, precies wat we hoopten'
Samenwerking
Als wijkbeheerder is Jop vanuit Rochdale verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in Spark Village. Daarvoor werkt hij samen met verschillende organisaties: gemeente Amsterdam, Duwo, Dynamo, HVO Querido, Stichting Vluchtelingenwerk, Acadamie van de Stad en Ykeallo. “Juist die samenwerking maakt Spark Village tot een succes.”
Wanhoopsdaad van een statushouder
Spark Village vormt een hechte community. Daardoor is de invloed van een trieste gebeurtenis er groter dan die op een andere plek zou zijn. Eind februari sprong de 24-jarige Eritrese vluchteling Henok Zeru Germai van de Nesciobrug. Hij had alle hoop op een betere toekomst verloren.
“Als het niet goed gaat met iemand hier, voelen medebewoners zich geroepen om hem of haar te ondersteunen”, zegt Jop. “Als iemand dan zo’n heftige beslissing neemt, komt dat extra hard binnen. Dat er zo’n hecht gevoel van verbondenheid heerst, is heel positief. Maar eigenlijk wil je dat studenten statushouders meenemen naar de supermarkt en laten zien wat je koopt om hutspot te maken. In plaats van dat ze gaan zorgen. Maar als je een goede band hebt met elkaar, is het lastig om de grens tussen praktische en emotionele hulp te bewaken.”
Herdenking
Ongeveer 80 bewoners van Spark Village hielden een herdenking voor Henok. In de gemeenschappelijke huiskamer is een hoekje ingericht met een foto van hem. Ook is er geld ingezameld om het lichaam van Henok terug te vliegen naar Eritrea. Dan kan hij daar begraven worden en kan zijn moeder afscheid van hem nemen.
Op 26 maart verscheen er een artikel in Het Parool over Henok en waarom hij zo wanhopig was.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?
Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800 0113.
'Animatie-quote lekker los'
Kopje in de pop up
Bijschrift van de pop up