Interview met Henk Fakkeldij

Mascotte van Noord 

De Bankwerkerij en omgeving heeft in december 2022 drie nieuwe kunstwerken gekregen. Kunstenaar en buurtbewoner Henk Fakkeldij heeft samen met buurtbewoners drie grote, kleurrijke doeken gemaakt. Twee hangen er aan de buitenmuur van Huis van de Wijk de Meeuw. De derde hangt aan een gevel aan het IJ, aan een appartementengebouw van Rochdale.

Mensen bij elkaar brengen. Dat is de gedachte achter het project dat tot de 3 kunstwerken heeft geleid.


Tijdens verschillende bijeenkomsten voor oude en jonge buurtbewoners heeft Henk samen met hen gezocht naar wat voor kunstwerken zij het mooist vinden. Tekeningen zoals in stripboeken, was het meest gehoorde antwoord.

 Wij zijn hier

De deelnemers aan de bijeenkomsten vormden een bont gezelschap. Er deden elke keer zo’n 15 jongeren mee en zo’n 10 oudere buurtbewoners.


“Het was altijd supergezellig”, zegt Henk. “Iedereen heeft geweldig samengewerkt en buurtbewoners hebben elkaar leren kennen.


Ik heb hen ook aan het werk gezet. Ze hebben posters gemaakt met hun levensmotto erop. Eén van die motto’s was: wij zijn hier. Lekker kort en krachtig. Dat motto heb ik voor 2 van mijn kunstwerken gebruikt.”


Henk legt verder uit: “De 2 kunstwerken voor De Meeuw zijn 2 afbeeldingen van de buurt vroeger en nu. Daar heb ik luchtfoto’s voor gebruikt.”

'Iedereen is zijn eigen geschiedenis.'

Je eigen geschiedenis

Voor de huidige versie van de buurt heeft Henk buurtbewoners gevraagd om te poseren, zodat hij ze in het kunstwerk kon verwerken.


Voor de versie uit het verleden heeft Henk foto’s gebruikt van de voorouders van buurtbewoners. “Want je voorouders draag je altijd bij je”, legt Henk uit. “Iedereen is zijn eigen geschiedenis.”

 Noord-Sider: de mascotte voor Noord

Het derde kunstwerk is Noord-Sider, een mascotte voor Noord. Met veel symbolen. De pet verwijst bijvoorbeeld naar de vroegere arbeiders van de werf. Het shirt dat een zebrapad lijkt, staat voor verbinding, en het regenboogkoord voor diversiteit.

 Vol met symbolen

De mascotte voor Amsterdam-Noord die Henk Fakkeldij heeft geschilderd zit vol symbolen. Bijna alles verwijst naar iets uit de buurt of uit de geschiedenis van de buurt.


 • Pet = de mannen die op de werf aan het IJ werkten, droegen bijna allemaal een pet.
 • Hartje in zijn hand = dit symbool komt uit de groep buurtbewoners die mee hebben gedaan aan het kunstproject. Het hartje staat voor verbinding, het fijn hebben met elkaar en de trots en liefde voor de buurt.
 • Oren als vinnen en vissenogen = verwijzing naar het IJ.
 • Oorbellen = vroeger droegen vissers een een gouden oorbel. Mocht hun schip vergaan en hun lichaam ergens aanspoelen, dan konden de mensen die hen vonden met het goud van de oorbel de begrafenis betalen.
 • Mus = verwijzing naar de Vogelbuurt.
 • Vlinder = vergankelijkheid.
 • Waterlelies = verwijzing naar al het water in de buurt.
 • Regenboogkoord = diversiteit.
 • De 2 vormen links en rechts van de mascotte = de bovenkant van de voormalige Shell-toren.
 • Zwart-wit gestreept shirt = de strepen van een zebrapad staan voor verbinding. Een zebrapad brengt je immers veilig van de ene kant van de straat naar de andere.
 • Het spelletje boter, kaas en eieren = verwijst naar de rand van Noord waar de weilanden beginnen.
 • Het stukje stof waarop het spelletje staat is een reparatie van de jas = dit verwijst naar de armoede die er vroeger was in Noord, en nu helaas nog steeds.
 • De scheur in zijn jas = verwijst naar de vroegere galgenvelden in Volewijck.  
 • De turfschep in zijn hand = verwijst naar de veengronden in en rond historisch Amsterdam.
 • Pont = de verbinding met de rest van de stad.
 • De broek van water = verwijzing naar het water in de buurt.
 • De letters N en S op de schoenen = Noord-Side.

Henk Fakkeldij met zijn kunstwerk, de mascotte van Noord.

Mooimakers

Het kunstproject maakt deel uit van MooiMakers. MooiMakers is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, woningcorporaties, scholen, de stichting Makers aan het IJ en jongerenorganisatie DOCK.

In 2022 heeft dit team van kunstenaars en creatieve makers, jongeren en buurtbewoners verschillende kunstwerken voor Oud-Noord gemaakt.

'Iedereen heeft geweldig samengewerkt en buurtbewoners hebben elkaar leren kennen.'