Interview: gebiedsmakelaar in Hoogoord Paul Chin

Van klacht naar gedicht

Paul Chin (hier op bezoek bij Hoogoord-bewoner Ruud van der Linden) is gebiedsmakelaar van de gemeente in de H-buurt. Hij kent veel mensen in Hoogoord. En veel mensen kennen hem. “Bewoners houden me goed op de hoogte.”

“Twee jaar geleden kwam ik in gesprek met een dame van begin 80 uit Hoogoord. Ze was te voet op weg naar buurthuis Anansi in de D-buurt. Voor haar wekelijke beweegsessie. Ze begon tegenover mij over het buurthuis in Hofgeest, de flat naast Hoogoord. De gemeente heeft dat jaren geleden gesloten.


Nu was ze zelf nog fit genoeg om naar Anansi te gaan. Maar voor veel ouderen was dat toch te ver. Of ik daar niet wat aan kon doen? Helaas lukt het mij niet in mijn eentje om een buurthuis te heropenen.”

Samen aanpakken

“Als gebiedsmakelaar ben ik het aanspreekpunt voor bewoners en mensen die hier werken. Willen zij bijvoorbeeld iets verbeterd zien in de buurt, dan kijk ik samen met hen hoe we dat kunnen aanpakken. Ook kan ik meehelpen zoeken naar de juiste mensen binnen de gemeente en andere instanties, die ze daarbij nodig hebben.”

Wereld op zich

“Wat Hoogoord zo bijzonder maakt? Dit was de eerste opgeleverde flat in de Bijlmer. Maar ook de eerste die is vernieuwd. En hoe het komt weet ik niet, maar uit geen enkele andere Bijlmerflat ken ik zoveel bewoners als uit Hoogoord.


Met zoveel verschillende mensen is het echt een wereld op zich. Er zijn heel actieve bewoners en ze houden me goed op de hoogte van wat er allemaal speelt.”

'Dit was de eerste opgeleverde flat

in de Bijlmer'

Nieuw jaarlijks evenement

“De dame van begin 80 heb ik geen heropend buurthuis kunnen bieden. Wel heb ik haar betrokken bij een project om senioren meer te laten bewegen. Bovendien vormde ze de inspiratie voor een jaarlijks evenement. Hier presenteren alle sportaanbieders voor senioren zich.”

Gedicht

“Tot slot was deze mevrouw ook de inspiratie om een cursus op te zetten waar je bijeenkomsten leert organiseren waar deelnemers op een ontspannen manier kunnen bewegen. Tijdens de uitreiking van de eerste certificaten droeg zij een gedicht voor. Dat is mooi, toch? Wat begon met een klacht, eindigde met een gedicht.”


Hoe zorgt rochdale voor kwetsbare huurders?

'Hoogoord is een wereld op zich'