Meer lezen, kijken en luisteren

De Bijlmer in de media

Amsterdam-Zuidoost is een interessant stadsdeel waar veel gebeurt en waar dus ook veel over gepubliceerd wordt. Een kleine greep uit wat je op internet kunt vinden aan artikelen, documentaires en radioprogramma’s.

Veel te bieden

Zuidoost TV is een YouTube-kanaal van bewoners uit Amsterdam-Zuidoost. Met films over het stadsdeel door de ogen van de bewoners zelf. “Want veel van wat je ziet over Zuidoost is heel negatief en beperkt. Terwijl Zuidoost heel veel te bieden heeft!”

Omstreden woonwijk

Een artikel dat je in 5 minuten leest, afgewisseld met filmpjes en een radiodocumentaire.

Problemen

Nieuwsberichten uit het Parool over Amsterdam-Zuidoost. ‘Goed nieuws is geen nieuws’, zeggen ze vaak. Dus hier vind je vooral berichten over criminaliteit en problemen.

Bijlmer in beeld

Aan het begin van het jaar waarin gevierd wordt dat de Bijlmer 50 jaar bestaat, plaatste de NOS dit overzicht online. Met een filmpje en veel foto’s.

The Passion

Voor velen het hoogtepunt van de viering van 50 jaar Bijlmer. Op deze website vind je een verzameling van alle activiteiten rondom The Passion in de Bijlmer. De complete uitzending van The Passion 2018 bekijk je hier.

Geheim galerijgeluk

Een interview met Henk van de Belt. In 1970 kwam hij in de Bijlmer wonen. Ondanks de verloedering besloot hij te blijven en te gaan knokken voor zijn buurt.

Siegfried Nassuth

Een radioprogramma over de bedenker van de roemruchte honingraatflats in de Bijlmer. Hoe kan het dat zo’n spraakmakend project zo’n anoniem gebleven bedenker had? (Vanaf 1’25”.)

Promotiefilmpje

Een filmpje van 3’22” uit begin jaren 70 over de Bijlmer. De droom van een ideale stad voor de toekomst lijkt nog geheel intact.

De metro

Een filmpje uit 1980 van 3’40” over het gereedkomen van het laatste stuk van de metro-oostlijn. Hiermee heeft de Bijlmer een rechtstreekse verbinding gekregen met het Centraal Station.

City of the future

De Amerikaanse kijk op de Bijlmer. (In het Engels.) Het verhaal is als podcast te beluisteren (34’22”), maar de webpagina laat ook foto’s en filmpjes zien.