Anna Stolyarova van Street Art Museum

Straatkunst brengt veel positiefs

Buurtbewoners in de Klipperbuurt wilden graag muurschilderingen. Het was een van de ideeën voor het buurtbudget van de gemeente. Rochdale en Stadgenoot vonden muurschilderingen ook een goed plan en betaalden mee. Op een zijmuur aan de Tjalkstraat zorgde Anna Stolyarova van Street Art Museum voor een prachtig kunstwerk op een gebouw van Rochdale. 

Als producer heeft Anna jarenlange en internationale ervaring met straatkunst en participatieprojecten. Alleen al afgelopen jaar ontving ze 28 verzoeken uit binnen- en buitenland om te adviseren over buurtparticipatie. 

Van links naar rechts: kunstenares Chicadania uit Columbia, een studente van VoorUit, Anna Stolyarova en Sandra Kuijpers. De man erachter is de kunstenaar Pez uit Spanje.

Trots op de buurt

Anna laat trots het resultaat van het project in de Klipperbuurt zien: een kleurrijke muurschildering in de Tjalksstraat. Volgens Anna draagt de schildering op meerdere manieren iets positiefs bij aan de buurt.  


“Buurtbewoners hadden erg de behoefte aan iets in hun buurt om trots op te zijn”, vertelt Anna. “Vandaar hun voorstel voor muurschilderingen. Ik ben ingeschakeld om te zorgen dat die er komen. 


Bij een eerder project in de buurt voor muurschilderingen werden alle streetartkunstenaars uit Nederland uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. Dat leidde tot 80 inzendingen waaruit gekozen moest worden. Vrijwel ondoenlijk.” Daarom pakte Anna het anders aan.  

'Bewoners hadden erg de behoefte aan iets in hun buurt om trots op te zijn'

Schilderingen van schepen 

Eerst werd er een kerngroep samengesteld. Daarin zaten mensen van !WOON, MooiMakers, DOCK en de actieve bewoner Wahib. Zij stelden de voorwaarden op voor de schilderingen.  


Anna: “Al snel werd duidelijk dat ze levensechte schilderingen wilden van de schepen waarnaar de straten zijn vernoemd. Een tjalk op de muur van het gebouw van Rochdale, en een klipper op die van Stadgenoot. 


Dat beperkte de keus, want niet iedere streetartkunstenaar kan dat. Uiteindelijk heb ik twee internationaal beroemde kunstenaars voorgesteld: El Pez uit Spanje en Chicadania uit Columbia.  


Zij trekken wereldwijde de aandacht. El Pez heeft bijvoorbeeld bijna 100.000 volgers op Instagram. En hij verschijnt in de documentaire ‘Exit Through The Giftshop’ van de wereldberoemde streetart-kunstenaar Banksy. Dit soort aandacht is dé manier om buurtbewoners trots te maken op hun buurt.” 

Meer verbinding in de buurt 

Nog een doel dat de kunstwerken en de uitvoering ervan hebben bereikt, is meer verbinding in de buurt. “Ik ben de deuren langsgegaan om mensen uit te nodigen te helpen met het schilderen.  


Vaak kreeg ik nee als antwoord. Ze vonden het onbegrijpelijk dat er geen geld was voor de aanpak van bijvoorbeeld zwerfafval en duivenoverlast, maar wel voor kunst.  


Maar tijdens het schilderen bleven voorbijgangers nieuwsgierig staan en raakten we in gesprek. Ik kon bijvoorbeeld vertellen over de Klipperkamer. Veel mensen kenden die buurtkamer nog niet. En wisten ook niet dat daar een voedselbank is.” 

Nieuwe vriendjes 

Anna vertelt ook over de twee kinderen die model hebben gestaan voor de muurschildering aan de Tjalkstraat. De jongen is Marco. Zijn moeder kwam een aantal jaren geleden vanuit Venezuela naar Nederland om een beter leven op te bouwen. Marco was toen 11 en bleef achter in zijn geboorteland. 


Toen zijn moeder genoeg verdiend had, wilde ze Marco laten overkomen. Maar door corona kon dat opeens niet meer. Na elkaar 2,5 jaar niet gezien te hebben, kon hij eindelijk hiernaartoe reizen. Marco sprak geen Nederlands en maar een klein beetje Engels en maakte moeilijk contact in de buurt. 


Als deel van het project organiseerde Anna een aantal workshops: praten over je naam, je naam schrijven, je naam tekenen, je naam dansen en muziek maken op je naam. Marco heeft daar andere kinderen leren kennen en nu spelen ze met elkaar.  


En door zijn portret op de muur is Marco nu het populairste jongetje in de buurt. “Het project heeft ervoor gezorgd dat hij en andere kinderen sociaal zijn gegroeid”, vat Anna samen. 

Terug naar geboorteland 

Het meisje op de muurschildering aan de Tjalkstraat is Veronica. Er waren geen meisjes uit de buurt die model wilden staan. Veronica is een nichtje van Anna dat in maart vanuit Oekraïne met haar moeder naar Nederland is gevlucht. 


Anders dan Marco wil ze niet in Nederland blijven, maar terug naar haar geboorteland. “Het zijn twee voorbeelden van wat Amsterdam tot Amsterdam maakt,” zegt Anna. “Dit is een stad met ontzettend veel nationaliteiten, waar je kunt komen en gaan zoals je wilt.” 

Burendag 

Om de muurschilderingen te vieren, was er in juli 2022 een feestje. Dat was Burendag. Het feest werd georganiseerd door buurtbewoners.