Het verhaal van Jeruzalem: Vier filmpjes over de vernieuwing

Rijksmonument Jeruzalem, renovatie en nieuwbouw

Vier filmpjes van lokale omroep AT5 geven een goed beeld van de wijk Jeruzalem. Over wonen in deze bijzondere wijk, renovatie en nieuwbouw. En over het protest van bewoners tegen de vernieuwingsplannen.

Rijksmonument Jeruzalem

Bewoners Bob en Tini Wentink vertellen wat Jeruzalem zo bijzonder maakt. “We weten dat het een rijksmonument is. Maar om nou te zeggen: mooie panden, nee. Dan weet ik wel mooiere pandjes in de binnenstad.”


Jeroen Schilt van Bureau Monumenten en Archeologie legt uit waardoor Jeruzalem bekend is geworden. “Het moest open worden, er moest veel meer licht in en veel meer groen. Dus was het zoeken om de woningblokken op een andere manier te groeperen.”


Duur filmpje: 4 minuten

Renovatie Jeruzalem

Voor de één een juweeltje, voor de ander niet meer dan verpauperde troep. De naoorlogse woningen in Jeruzalem stonden sinds 2000 op de nominatie voor sloop. Sindsdien strijden bewoners voor behoud van de wijk.


Jaren later is een deel van de sloopplannen van tafel en is er gekozen voor duurzaam renoveren. Voorzitter van de bewonerscommissie Jasper van Riel blikt terug. Marieke van der Aar van Rochdale vertelt hoe er gerenoveerd wordt.


Duur filmpje: 3,5 minutenKrakers

in protest

Nieuwbouw Jeruzalem

Het grootste deel van Jeruzalem is/wordt gerenoveerd. Maar er is ook nieuw gebouwd.

Lara Ravestein woont in een nieuwe woning aan de Lorentzlaan. “Eigenlijk was ik heel erg fan van jaren 30, oud en authentiek.”


Architect Merijn de Jong legt uit hoe hij in zijn ontwerp van de nieuwbouw aan de Lorentzlaan rekening heeft gehouden met de bestaande bouwstijl in Jeruzalem.


Duur filmpje: 4 minuten

Protest van tijdelijke bewoners

Wordt een woning gesloopt of ingrijpend gerenoveerd? Dan verhuizen de bewoners (tijdelijk) naar elders. Om de woning niet te lang leeg te laten staan, wordt die met een tijdelijk contract verhuurd aan een woningzoekende.


In februari 2017 heeft een groep actievoerders een pand in Jeruzalem gekraakt. Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen: “Wij willen dat de huurrechten voor iedereen gaan gelden en dat niemand op straat komt te staan.”


Kijk hier het nieuwsitem van AT5 over het protest van de Bond Precaire Woonvormen