Interview met buurtbewoner Jan Schep

Oud of nieuw, iedereen kan iets bijdragen!

Zo’n 25 jaar geleden verhuisde Jan Schep met zijn vrouw naar de Hilversumflat in de Waterlandpleinbuurt. Van begin af aan zet Jan zich in voor de buurt. Hij zit in de bewonerscommissie, is buurtambassadeur en heeft een afvalcontainer geadopteerd. “Ik kan nu eenmaal moeilijk stilzitten”, zegt hij lachend.

De Hilversumflat bestaat uit 14 verdiepingen en 98 woningen. Jan woont op twaalf hoog. "Toen ik hier net kwam wonen, was ik verrast door de vriendelijkheid van de buren en de hoeveelheid groen in de buurt. Ik voelde me hier snel thuis. Dat had ik niet verwacht."

Actieve bewoners

Na een tijdje besloot Jan samen met enkele buren een bewonerscommissie op te richten. Er zijn nog vijf bewoners actief . “Met Rochdale denken we mee over het beheer en onderhoud van de flat” vertelt Jan. “We hebben ook opruimdagen georganiseerd  en een burendag met muziek, een barbecue en een opblaaskasteel voor de kinderen. Ik heb toen gevraagd of iedereen iets kon koken uit zijn eigen cultuur. We hadden een tafel vol verschillende gerechten. Heel leuk én lekker!”

'Ik voelde me hier snel thuis.'

Je eigen geschiedenis

Voor de huidige versie van de buurt heeft Henk buurtbewoners gevraagd om te poseren, zodat hij ze in het kunstwerk kon verwerken.


Voor de versie uit het verleden heeft Henk foto’s gebruikt van de voorouders van buurtbewoners. “Want je voorouders draag je altijd bij je”, legt Henk uit. “Iedereen is zijn eigen geschiedenis.”

Mensen aanspreken

In de Hilversumflat lopen ook vier buurtambassadeurs rond. Jan is daar een van. “Met z’n tweeën lopen we door de flat. We checken of alles netjes is en of er spullen op de galerij staan. Soms bellen we aan. Vaak maken mensen daarna meteen schoon en ruimen ze hun spullen op. ”Mijn advies aan bewoners? Probeer het netjes te houden en spreek elkaar aan als er iets niet goed gaat. Dat werkt bijna altijd.”

 Een geweldige plek

De gang van de flat is versierd met bloembakken en een prachtige mozaïekwand, het resultaat van een cursus die Rochdale enkele jaren geleden organiseerde. Jan is blij met de hulp van Rochdale. "Ik kan de wijkbeheerder altijd bereiken als er iets speelt en er wordt echt naar me geluisterd. Dat is heel fijn. Ook met de wijkagent heb ik veel contact. Vroeger waren er wietplantages in de flat. Dat is gelukkig verleden tijd. Over het algemeen is dit een geweldige plek om te wonen."

Het kunstwerk in de hal, gemaakt door bewoners.

Iets doen voor de buurt

Jan moedigt anderen aan om ook iets te doen voor de buurt: "Of je hier nu al jaren woont of net nieuw bent, iedereen kan iets bijdragen. De openbare ruimte netjes houden, activiteiten organiseren of gewoon vriendelijk zijn tegen je buren. Het maakt echt een groot verschil."

Dit interview stond in 2023 in de buurtkrant voor de Waterlandpleinbuurt. De krant is een gezamenlijke uitgave van stadsdeel Noord, Ymere, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale en politie.

'Vriendelijk zijn tegen je buren  maakt echt een groot verschil.'