Bijlmersymfonie als slotakkoord voor Geldershoofd

Op feesten als het Kwaku Zomerfestival en de Dance Parade hoor je vaak uit meerdere speakers verschillende muzieknummers door elkaar. Regelmatig hoor je ook in de Bijlmer dat meerdere mensen in huis hun muziek hard hebben aanstaan, met de balkondeur open. Af en toe komen verschillende nummers wonderwel samen, ervaart kunstenaar Su Tomesen. Zo kwam ze op het idee van Bijlmersymfonie.

Bijlmersymfonie wordt uitgevoerd in Geldershoofd. Dit is een van de grote flats in de Bijlmer. Rochdale gaat Geldershoofd renoveren en daarvoor moeten bewoners (tijdelijk) verhuizen. Met dit uniek kunstproject zorgt Su Tomesen voor een bijzonder moment om daarbij stil te staan. Enkele bewoners van Geldershoofd hebben een actieve rol bij de uitvoering.

Palmboom voor de buurt

Su komt al zo’n 15 jaar regelmatig in de Bijlmer. Eerst vooral voor feestjes van bevriende kunstenaars. Sinds 2011 ook voor het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost). “Ik heb toen in opdracht van het CBK een palmboom gebouwd”, zegt Su. “Het was de bedoeling dat die 2 maanden op het Anton de Komplein zou staan. Maar de boom was zo geliefd, dat die er een half jaar heeft gestaan. Sinds dat project kom ik regelmatig bij het CBK en doe ik soms mee met groepstentoonstellingen.”

'Op een gegeven moment hoor je zelfs 4 nummers door elkaar.'

Eerste ervaring opgedaan

In februari en maart 2024 heeft Su 7 weken in de Bijlmer gewoond. Als artist in residence, zoals dat heet. In een ruimte die het CBK steeds tijdelijk beschikbaar stelt aan een kunstenaar. “Ik moest wel eerst een voorstel voor een project indienen”, legt Su uit. “Mijn idee was Bijlmersymfonie. Dat had ik al in 2009, maar toen had ik nog niet de juiste ervaring om het uit te voeren. Ik was al wel een tijd dj geweest, dus mixen kon ik al. Muziek componeren heb ik vanaf 2020 geleerd, tijdens een langlopend kunstproject in Indonesië. Die ervaring gebruik ik nu voor dit kunstproject.”

11 mensen op 4 balkons

In haar eerste voorstel voor Bijlmersymfonie wilde Su gebruikmaken van 15 tot 20 balkons. “Maar dat was best lastig te organiseren”, zegt de kunstenaar. “Uiteindelijk ben ik op 4 balkons uitgekomen. 11 mensen doen mee aan de uitvoering van het project. Dat zijn bijna allemaal bewoners uit Geldershoofd. Zij staan verdeeld over de 4 balkons. Beneden in de binnentuin staat een dirigent, Hurvy Howard. Hij geeft aan wanneer de bewoners hun muzieknummer moeten starten.”

17 nummers in een half uur

Bijlmersymfonie bestaat uit 17 muzieknummers, die de bewoners hebben uitgekozen. De symfonie begint met het nummer ‘Revival’ van Martine Girault. Na ruim een minuut start het tweede nummer, vanaf een ander balkon. “Op een gegeven moment hoor je zelfs 4 nummers door elkaar”, zegt Su. “De symfonie eindigt na een half uur met het nummer ‘Life Could Be A Dream’ van Street Corner Renaissance. In dat nummer hoor je alleen zangstemmen, geen muziek. Dat werkt mooi als afsluiter van de symfonie.”

Eerst de uitvoering, daarna een installatie

Bijlmersymfonie werd uitgevoerd op 7 juli 2024. De binnentuin van Geldershoofd stond vol publiek die live van het kunstwerk hebben genoten.


CBK Zuidoost organiseert in december en januari AIR in Zuidoost #2024. Dat is een groepstentoonstelling van alle kunstenaars die in 2024 deelnamen aan BijlmAIR. BijlmAIR is het artist-in-residence-programma van CBK Zuidoost. Su maakt voor deze tentoonstelling een video-installatie van Bijlmersymfonie.