Interview met Nadine en Celise

 Een sociale huur voor Studio Creatief. 

Rochdale staat voor betaalbare huizen én sterke buurten. Buurten waarin plek is voor iedereen. Daarom willen wij een kans geven aan ondernemers die iets bijdragen aan de buurt. Die iets te bieden hebben aan álle mensen, hoe groot of klein hun portemonnee ook is. Celise Bakker is zo’n ondernemer. In maart 2024 opent zij Studio Creatief aan de Orteliusstraat 151.

Celise heeft veel ervaring in het onderwijs en ze heeft een passie voor kunst. Ze droomde er altijd van om een kinderatelier te starten. Daar komen onderwijs en kunst samen. In 2022 heeft Celise die droom waargemaakt. In een kelder onder een atelier aan de Admiraal de Ruyterweg startte ze kinderatelier Kids Art Club.

Te klein geworden

Celise geniet ervan creatief bezig te zijn met kinderen en hen te begeleiden. “Het is zo mooi om ze te zien groeien in hun zelfvertrouwen door de creaties die ze maken. En door het proces wat daarbij hoort.”


De kinderen en hun ouders vinden het kinderatelier ook geweldig: er willen zoveel kinderen meedoen, dat er een wachtlijst is. “De ruimte in de Admiraal de Ruyterweg werd te klein. Daarom zocht ik wat groters. Ook heb ik altijd al het idee gehad van een creatieve plek voor jong en oud. De ruimte die ik tegen kwam aan de Orteliusstraat is daar ook heel geschikt voor. ”

'De kinderen en hun ouders vinden het kinderatelier geweldig.'

Kansen voor startende ondernemers

Net als woningen, zijn ook bedrijfsruimtes in Amsterdam erg duur. Te duur eigenlijk voor Celise. Rochdale ziet ook dat een grote groep ondernemers geen bedrijfsruimte kan betalen.


Het gaat vaak om startende ondernemers en om ondernemers die er ook willen zijn voor mensen met een kleine portemonnee. “Maar die willen wij ook een kans geven”, zegt Nadine van Kaam van Rochdale. Zij regelt de verhuur van bedrijfsruimtes. “Zij zijn hard nodig voor sterke buurten, waar iedereen kan meedoen.”

Dure koffie

U had het al begrepen: Rochdale verhuurt niet alleen woningen, maar ook commerciële ruimtes. Zoals winkel- en kantoorruimte. De huren daarvan zijn ook commercieel. Het geld dat we daarmee verdienen, gebruiken we om onze sociale huurwoningen te verbeteren.


Nadine vertelt hoe ze op het idee kwam om de bedrijfsruimte aan de Orteliusstraat anders te verhuren. "Ik werk in Amsterdam-West. Daar zie je steeds meer bedrijfjes die veel huur betalen.


Dat zie je terug in de prijzen die ze voor hun producten en diensten rekenen. Probeer bijvoorbeeld maar eens een kop koffie voor minder dan 4 euro te vinden. Dat is lastig. Mensen met een kleine portemonnee kunnen daar niet terecht. En omdat de huren zo hoog zijn, is er ook geen plek voor startende ondernemers. Daar willen wij wat aan doen.”

'Probeer maar eens een kop koffie voor minder dan 4 euro te vinden.'

Lagere huur

Nadine kwam daarom met een plan. “Ik ben gaan kijken hoe we ook ruimte kunnen verhuren aan ondernemers die wél aanbod hebben voor mensen met een kleine portemonnee. Dat kan door de ene bedrijfsruimte wat duurder te verhuren, aan een bedrijf dat dat kan betalen. En een andere ruimte voor minder.


Dat doen we nu voor het eerst aan de Orteliusstraat. Om een geschikte ondernemer te vinden voor die goedkopere ruimte, hebben we een speciale werkwijze gebruikt.”

Uitgebreid keuze-proces

De werkwijze was als volgt. Ondernemers die de ruimte wilden huren, moesten een mail sturen met hun plannen. Bijna 80 ondernemers hebben dat gedaan. Nadine heeft die allemaal gelezen. Daarna heeft een klein groepje alle serieuze plannen bekeken.


Dat groepje bestond uit de buurtcoördinator van Rochdale, de gebiedsmakelaar van de gemeente, een communicatie-adviseur van Rochdale en Nadine zelf. “Wij hebben een top 3 gemaakt. Deze ondernemers hebben we uitgenodigd om hun idee in eigen persoon te komen presenteren.”

'De ondernemers hebben we uitgenodigd om hun idee te presenteren'

Het beste idee

Bij die presentatie was ook de voorzitter van de bewonerscommissie uit de Orteliusstraat aanwezig, een huurder. Nadine: “Samen hebben we gekozen voor het idee van Celise: Studio Creatief. Dat sloot overduidelijk het beste aan bij wat wij zochten.


Studio Creatief is er namelijk voor iedereen: voor mensen met een kleine en een grotere portemonnee. Dat Celise al ervaring heeft met haar kinderatelier geeft ons het vertrouwen dat zij lange tijd aan de Orteliusstraat kan blijven.”

Voor iedereen

Het mooie van Studio Creatief is dat iedereen er terecht kan. Of je nu veel of weinig inkomen hebt. “Voor mijn kunstlessen komen bijvoorbeeld kinderen van wie de ouders het lesgeld zelf betalen”, zegt Celise. “Maar ook kinderen die via het Jeugd en Cultuurfonds komen.


Ik wil ook workshops voor volwassenen gaan organiseren, met andere docenten. Om die betaalbaar te houden, wil ik graag samenwerken met de gemeente. Zodat ik acties voor de Stadspas kan opzetten. En ik kan buurtbudget aanvragen. Studio Creatief moet een plek worden waar buurtgenoten een leuke tijd hebben met creatieve activiteiten. Én waar ze tegelijk mensen uit de buurt ontmoeten en leuke contacten opdoen.”

Nadine en Celise in de studio.

Het raam van Studio Creatief, vanaf de straat. 

'Er willen zoveel kinderen meedoen,

dat er een wachtlijst is.'