Flatmakers Rode Kruislaan Diemen

Anja en Roelie blazen de Rodekruislaan nieuw leven in. Met veel succes. Wat is hun geheim?

Op vijfhoog aan de Rode Kruislaan in Diemen gieren twee vrouwen van het lachen. Het zijn Anja en Roelie, twee van de twintig ‘flatmakers’ die hun leefomgeving nieuw leven inblazen. Met zo veel succes, dat mensen uit binnen- en zelfs buitenland komen kijken.

Ze wonen met ongeveer duizend mensen bij elkaar, de bewoners van de flats aan de Rode Kruislaan. Anja heeft er al 32 jaar een appartement en Roelie sinds tien jaar. Ze vinden de woning heerlijk ruim, de buurt lekker groen en Roelie geniet ’s avonds van de zonsondergang. Toch zijn er de afgelopen jaren ook ergernissen bijgekomen.


“Er slingerde steeds meer zwerfaval rond. ’s Avonds was het net alsof het Koningsdag was geweest”, zegt Roelie droogjes. “Ook was de beleefdheid naar elkaar ver te zoeken en nam de criminaliteit toe”, vult Anja aan. “Daarnaast botste het tussen oude en nieuwe bewoners.”

Niet mee laten slepen door negativiteit

Toch zijn zij geen types om zich te laten meeslepen door negativiteit. Ze werden dan ook gegrepen door een initiatief van de gemeente Diemen, Rochdale, de huurdersvereniging en twee ondernemende vrouwen van het bureau Plan & Aanpak, die de bewoners persoonlijk aanspraken op hun kracht en creativiteit. “Ik weet nog hoe het begon”, zegt Anja. “Ze zaten in de hal klaar met koffie en koek. Wat voor wensen hebben jullie, wilden ze weten. Hoe wilden we dingen veranderen en wat wilden we daar zelf aan bijdragen?”

“We hebben ook een Opkikkergroep, daarvan word ik het meest blij”

Door het zetje van onderop kwam er actie

Zij gaven het zetje dat ertoe leidde dat er van onderop, door de bewoners zelf, actie werd ondernomen. Een groep enthousiaste mensen die gemotiveerd raakte noemt zich sindsdien ‘flatmakers’. Anja: “Het draait allemaal om het gevoel ergens bij te horen. Als je niet weet wie de ander is, dan gaat het achteruit. We willen de verbinding tussen mensen weer terug laten komen.”


Eens per maand staan de flatmakers met een tafel bij de lift op de begane grond, met koffie en wat lekkers om met de bewoners een praatje te maken. “Als er dan iets speelt, kunnen zij ons dat gelijk laten weten”, vertelt Anja. “Vaak kunnen we er gelijk al iets aan doen. Dan bellen we even met Rochdale bijvoorbeeld en wordt er een lamp vervangen in een openbare ruimte, zonder dat er ook maar een formulier hoeft te worden ingevuld.”

Als de gordijnen te lang dicht blijven gaan we kijken

De flatmakers dragen ieder zorg voor een ander deel van de flats. “Iedereen houdt een gedeelte in de gaten”, vertelt Roelie. “We hebben ook een Opkikkergroep, daarvan word ik het meest blij”, zegt Anja glimmend. Laatst was er een buurman van 92 thuisgekomen uit het ziekenhuis. Iemand uit de Opkikkergroep heeft hem een visitekaartje gegeven met daarop zijn telefoonnummer. Als er dan bijvoorbeeld een vuilniszak naar de container moet worden gebracht, kan hij dat bellen en wordt het voor hem gedaan. En als de gordijnen te lang dicht blijven, gaan we natuurlijk even kijken of alles goed is.”


De flatmakers bedenken activiteiten waarvoor ze andere bewoners bij de organisatie vragen. Anja somt een flinke reeks op: een maandelijkse lunch, een fotoclub, een kinderclub, jeu de boules op een nieuwe baan, een minibibliotheekjes voor elke flat, Sinterklaasfeest. Twee keer per jaar kunnen de kinderen uit de buurt komen hutten bouwen. “Dat was een idee van een bewoner, die er gelijk bij zei: dat zal wel niet kunnen. Nou, dan moet je net ons hebben”, zegt Anja. “Kan niet? Dat kennen we niet.”

Meer verhalen lezen?

>

Ontdek de verhalen van onze bewoners op OnsVerhaal.nl

'Kan niet? Nou dan moet je net ons hebben, dat kennen we niet'