De geschiedenis van de buurt

Het Eiland.

Het Eiland is een mooi stukje Zaandam dat zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw.  Het heeft een rijke geschiedenis en blijft daardoor een boeiende plek waar verleden en heden samenkomen. 

Van windmolens...

Tussen 1681 en 1916 stonden er elf zaagmolens op Het Eiland in Zaandam. Alles draaide er om hout. De Zaanstreek was over het water makkelijk te bereiken. Bovendien lag de grote havenstad Amsterdam vlakbij. Hierdoor werd de Zaanstreek het eerste grote industriegebied van Europa.

 … via fabrieken en pakhuizen …

Langs Het Eiland was het vaarwater diep. Hierdoor was het een ideale plek voor de houthandel. In 1888 verhuisde Frederik Hendrik Pont het bedrijf van zijn familie van Edam naar Het Eiland. Het was de tijd waarin er andere bronnen voor energie kwamen, zoals kolen en olie. Aan het eind van de 19e eeuw waren de meeste windmolens in de Zaanstreek dan ook verdwenen. Er kwamen fabrieksgebouwen en pakhuizen voor in de plaats.

… naar woningbouw

De wereld is altijd in verandering. Vervoer over water werd minder belangrijk, vervoer over de weg nam het voor een groot deel over. Begin jaren 80 ging het steeds slechter met houthandel Pont. In 1986 fuseerde het bedrijf tot Pont-Meyer en in 1990 volgde een verhuizing. Dit was het einde van de eeuwenlange houtgeschiedenis van Het Eiland. In de jaren 90 veranderde het eiland in een woonwijk.

'Er kwamen fabrieksgebouwen en pakhuizen'