Een community-builder

Met gekke opdrachten een bloeiende gemeenschap bouwen






Enig idee hoeveel studenten er in een meterkast passen? Community builder Paula Smith weet het antwoord. Maar eerst: wat doet een community builder eigenlijk?

Paula is docent-onderzoeker bij Hogeschool Inholland ("iets met sociale netwerken en betrokkenheid"). Sinds december 2018 woont ze in Spark Village. Daar heeft ze de rol van community builder op zich genomen. Net als 5 andere bewoners.

Wat doet een community builder?

“Ik zie community builders als bewoners met een aanjaagfunctie om de community, de gemeenschap, vorm te geven. Een Nederlands woord dat het dichtst in de buurt komt, is denk ik ‘opbouwwerker’.


Vragen waar wij antwoord op zoeken zijn bijvoorbeeld: hoe kun je alle bewoners hier, met zoveel verschillende achtergronden bij elkaar brengen? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig en betrokken voelt?


Bovendien vormen wij de schakel tussen de bewoners en de professionals van bijvoorbeeld Rochdale en welzijnsorganisatie Dynamo.”

'Hoe kun je alle bewoners bij elkaar brengen?'

Wat betekent dit in het dagelijkse leven?

“Op dit moment zet ik me vooral voor 2 projecten in. De eerste is het verven van de buitenkant van onze gemeenschappelijke ruimte. Dat doen we samen met de jongens van United Painting.

Je hebt misschien wel eens van ze gehoord; in 2005 zijn zij begonnen met het opvrolijken van sloppenwijken in Brazilië.”

En het tweede project waar je je energie in steekt?

“Dat is het beheer van deze ruimte. Het idee is om er een koffiebarretje te beginnen dat bewoners gaan runnen.


Er moet een coördinator komen die weet hoe alles werkt. En dan kan elke dag iemand anders de zaak runnen. Dus van ’s ochtends alle voorraden checken en eventueel bijbestellen, tot bestellingen aannemen en de boel weer afsluiten en de kassa opmaken.


Zo kunnen de bewoners hier, grotendeels studenten en jonge statushouders, in een informele sfeer praktijkervaring opdoen.”

Jullie hebben ook de Battle of the Blocks georganiseerd. Wat is dat?

“Een wedstrijd tussen de vijf verschillende woonblokken. Dat leek ons een goed plan om reuring op het terrein te veroorzaken.


We zijn begonnen met een pubquiz. De winnaar daarvan heeft de tweede battle georganiseerd: Crazy 88, naar het tv-programma van BNN. De groepen moesten de meest uiteenlopende, gekke opdrachten uitvoeren. Waaronder de Burger King bellen met de vraag of ze Big Macs verkochten. En met zoveel mogelijk mensen in een meterkast kruipen.”

 Wat vind jij het leukste van Spark Village?

“De community en het team van community builders met al zijn goede ideeën. Er is zoveel positieve energie om er wat van te maken met zijn allen. Ik denk dat het concept van Spark Village een waardevolle vorm is voor statushouders om onderdeel te worden van de Nederlandse samenleving.”

En tot slot de hamvraag: hoeveel studenten passen er in een meterkast?

“Wij kwamen uit op 6.”

rode bal,

altijd een

linkje naar

iets (popup, filmpje, site)

Kopje rood kader

tekst rood kader

'Er is zoveel positieve energie om er wat van te maken'